Sinfonia Baltica
Polska Filharmonia Sinfonia Baltica im. Wojciecha Kilara

Grażyna Auguścik prezentuje

Czwartek, 19 października 2017 godz. 19:00

Grażyna Auguścik prezentuje

 

 Występują:

- Grażyna Auguścik - śpiew

 

- Stryjo Nikola Kołodziejczyk - piano,

- Maciej Szczyciński - bass,

- Michał Bryndal - perkusja

- Aga Kiepuszewska - śpiew

- Daniel Popiałkiewicz - gitara

- Bart Pałyga - instrumenty ludowe
 

                      Gość specjalny

- Jaroslaw Bester - akordeon

www.grazynaauguscik.com

 

https://www.facebook.com/pages/Grazyna-Auguscik/540016766055899

 

 

 

GRAZYNA AUGUSCIK

Jest wokalistką, aranżerem, kompozytorem, producentem i liderem własnego zespołu. Przez amerykańskich krytyków zgodnie uznana jest za jedną z najciekawszych postaci na światowej scenie jazzowej. 

Po ukończeniu studiów w Polsce i nagraniu swojej pierwszej płyty ”Sunrise Sunset” w 1988 roku trafia  do słynnej amerykańskiej uczelni Berklee College of Music w Bostonie. Dyplom ukończenia szkoły otrzymuje w 1992 roku z wyróżnieniem z rąk Philla Collinsa i Ala Jarreau.
Od 1994 roku mieszka w Chicago, gdzie koncertuje, nagrywa własne płyty, bierze udzial w wielu jazzowych i undergroudowych projektach nagraniowych innych artystów, prowadząc równocześnie własną wytwórnię płytową w wytworni GMARecords.

Nagrała, wyprodukowała i wydała do tej pory 19 płyt solowych, spośród których 11 we własnej firmie nagraniowej, w ponad  20 wziela udzial jako gość, a kolejne to remixy z jej głosem.

Współpracuje z muzykami, których dobrze zna i ceni. Wśród nich są: John Medeski, Michael i Randy Brecker, Jim Hall, Toots Thielemans, Michał Urbaniak, Urszula Dudziak, Patricia Barber, Paul Wertico, John McLean, Kurt Rosenwinkel, Matt Ulery, Paulinho Garcia, Jarek Bester, Andrzej Jagodzinski i wielu innych.

Jazzowym wydarzeniem 1996 roku ("Don't let me go") było nagranie przez nią wokalnych wersji utworów znanych dotąd jedynie w wersjach instrumentalnych (Ron Carter, Kenny Garrett, Mulgrew Miller, Makato Ozone i inni). 

W roku 1998 jej płyta ”Pastels” zrealizowana wspólnie z Bogdanem Hołownią uznana została przez National Public Radio za jedną  z najlepszych jazzowych płyt roku. 

Następny album ”Fragile” znalazł się na prestiżowym TOP 20 JAZZ ALBUMS roku 2000.

Wśród projektów zainspirowanych muzyką klasyczną, etniczną i latyno-amerykańską  jej zainteresowania sięgają również do londyńskiej ”underground music”, gdzie uznawana jest za zjawisko samo w sobie.

Nagrania z jej udziałem dla London Peace Frog Records i Underground Evolution w roku 2000 były na pierwszych miejscach brytyjskich list radiowych. Dwukrotnie, w 1998 i 2002 roku występuje na  jednym z  największych festiwali jazzowych na świecie Chicago Jazz Festival, następnie na Chicago World Music Festiwal w 2001, 2002, 2004 roku, oraz Concord Jazz Festival w Japonii w 2002 roku (wspólnie z Michael i Randy Brecker) oraz w 2004 na Elite Jazz Festival (wraz z Jim Hall Trio).

Kolejna płyta „River”, wydana  w 2002 roku, uznana została za jedno z największych wydarzeń muzycznych stawiając Grażynę w gronie 15-u najlepszych wokalistek jazzowych w Stanach (2002 Twirlie Nomination). Otrzymuje też prestiżową nominację dla najlepszej wokalistki 2002 roku

w 22nd Annual Chicago MusicAwards.

W styczniu 2003, 2004, 2005 , 2006 i 2016 pismo „Jazz Forum Magazine” w plebiscycie publiczności przyznaje jej tytuł najlepszej wokalistki jazzowej. Udział w Fujitsu Concord Jazz Festiwal 2002 przynosi TOP VOCAL AWARD a płyta  „Homage” Three for Brazil nagrana dla japońskiej Pony Canyon

Records zostaje umieszczona przez „Swing Journal” na liście  TOP 20 JAZZ ALBUMS  w Japonii.

Równolegle do kariery wokalnej realizuje również karierę niezależnego producenta między unnymi współracując przy dwóch ostatnich płytach Patrycji Barber dla wytwórni Blue Note.

W 2016 roku zalozyla  fundacje non for profit „Sounds  and Notes”  i w lutym 2017 roku zorganizowala 8-mio dniowy pierwszy festiwal w Chicago pt.”Chopin IN the City”

Każda z jej płyt jest wydarzeniem artystycznym. Jej udział w festiwalach na całym świecie, takich jak: CJF, CWMF, FCJF, EJF, JVCJF i wielu innych, stawiają ją w gronie najlepszych wokalistek jazzowych. Album „The Light” wydany z początkiem 2005 roku to kolejne zaskoczenie dla krytyków i fanów jej muzyki. Jej następne projekty „Lulajze - The Lullaby for Jesus”, „Andanca” i „Live Sounds Live” zodobywają uznanie i znajduje sie na listach nie tylko radiostacji jazzowych w Stanach, Europy i Azji. Jej kolejny projekt  Chopin World Sound uznany zostal przez krytyka Chicago Tribune jako  jeden z 10 najwiazniejszych wydarzen w ostatnim 30 latach,w  Chicago. Nowe  projekty oczekiwane sa z dużym zinteresowaniem zarówno wśród słuchaczy jak i krytyków na całym świecie. 

Lauratka wielu prestizowych nagrod  m.in. w 2011 nagrody MkiDN oraz  Prezydendta miasta Slupska,.

http://www.grazynaauguscik.com/           http://www.gmasounds.com/           http://gmarecords.com/

 

 

  “ Auguścik ma w swoich rękach wymarzony band … będąc liderem takiego

   zespołu, którego sama jest motorem i siłą napędową, Grażyna jest na

   najlepszej drodze aby zmieniċ kierunek w jakim zmierza dzisiejszy jazz.

   Jej kreatywnośċ może byċ początkiem nowego brzmienia, czego

   niewątpliwym przykładem jest album “The Light” 

         - “Chicago Tribune”

 

"Grażyna Auguścik może wyznaczyċ kierunek wokalistyki jazzowej. Nie przeocz.” 

stwierdza „L.A. Times”

 

„Grażna jest po prostu muzyczną maszyną.”

- „JAZZ TIMES”

 

“Grażyna mogłaby również być wróżką. Jej technika konwergencji dźwiękowej może przepowiedzieć przyszłość wokalistyki jazzowej.”

- Christopher Loudon, „Jazz Times”

 

“Grażyna Auguścik nie jest tylko wokalistką, jest muzykiem, dla którego każdy dźwięk, każda nuta użyta jest w określonym celu....Jej wołające alto jest zawsze w centrum otaczających go dźwięków.”

                  - Howard Reich, „Chicago Tribune”

 

“Jej śpiew jest jak fajerwerki – dynamiczny, płynny, jest eksplozją kolorów na niebie, biegnących w różnych kierunkach....jest to głos płynący z subtelną elegancją, a jego moc czuje się bez najmniejszego wysiłku.”

- Doug Collier, „Rockford RAM”

 

River” to odjazdowy, 9 minutowy utwór tytułowy, w którym Grażyna wyczarowywuje pozaziemskie skojarzenia.... Dla porządku – Auguścik jest autorką bądź współautorką trzech spośród 10 utworów tej płyty, aranżerem bądź współaranżerem a także producentem albumu.

- „JAZZ TIMES”

 

“Grażyna jest prawdziwym unikatem, pełna ciepła i temperamentu bez zbędnego sentymen-talizmu.... ma w swoim władaniu niewyczerpalny instrument jakim jest głos. Jest ona muzycznym odpowiednikiem lekkoatlety o idealnej muskulaturze, poruszającego się z idealną precyzją.”

                  - Neil Tesser, „Chicago Reader”

 

“Nowatorska wokalistka jazzowa Grażyna Auguścik jest świeżym głosem na scenie jazzowej”

- Mark Guariano, „Daily Herald”

 

“....szokująco oryginalny styl wokalny....piekielnie intrygujący....”

                  - „JAZZIZ”

 

“Past Forward - Czy to muzyka folkowa? etniczna? jazzowa? To jest „odjazdowe-nowoczesne-HIP”!  To jest po prostu muzyka fantastyczna!!!”

              - Dr Bradley M.Stone, Dyrektor Muzyczny KSJS-FM San Jose, CA, USA

 

 “Jej wysublimowany głos snuje się jak egzotyczny dźwięk.....”
                          - Hobey Echlin, “MIXER the future sound of America”, New York

 

Primordial Passage” to podróż w niekończący się, wszechobecny czas dźwięku i wokalizy, jakiej dotąd jeszcze nieokiełznano.

                 - “STRAIGHT NO CHASER”, London

 

Dyskografia:

Albumy solowe:

2016 Never mind the rain, GMARecords

2016 Koledy , MTJ Records

2016 Szeptem MTJ Records

2015 The Beatles Nova, Muzak Records

2014 Grazyna Auguscik Orchestar Inspired by Lutoslawski, Four tune Records

2012 Man behind the sun-Songs of Nick Drake GMA Records/EMI

2011 Personal Collection, MTJ Records

2011 The Beatles Nova, MTJ Records

2008 Andanca – GMA Records

 2007 Live Sounds Live  – GMA Records
 2005 “Lulajze  The Lullaby for Jesus” - GMA Records

 2005 “The Light”  - GMA Records

 2003 “Past Forward”  - GMA Records / Jazz Institute of Chicago Sound Archive And Recordings

 2002 “Homage” Three for Brazil - Pony Canyon Records (Japan)

 2001 “River” - GMA Records

 2001 “Don’ Let Me Go” - GMA Records  (Remastered Rerelease + BT featuring Michal Urbaniak)

 2000 “Fragile” - GMA Records

 2000 “To i Hola” - Selles Records

 1998 “Pastels” - GMA Records

 1997 “Koledy” - Voice Magic Records

 1996 “Don’ Let Me Go” - GMA Records

 1989 “Sunrise Sunset” - Polskie Nagrania
 
Wybrane projekty (gościnny udział):

2014 In the Ivory-Matt Ulery- Greenleaf Music

2012 By  a Little Light -Matt Ulery - Greenleaf Music

2011 Muzyka Polska Andrzej J agodzisnki Trio

2010 Kobiety i Jazz, Trio Inspiracje

2010 Komeda-Inspiration  Jan Bokszczanin ARMS Records

2009 Krzysztof Komeda, Agora

2007 John McLean Better Angels - Origin

2005 John McLean “Welcom Everything  Guitar Madness” – JohnMcLeanMusic

2005 Cracow Klezmer Band “Sanatorium Under the Sign of the Hourglass” – Tzadik

2003 Cracow Klezmer Band “Bereshit” – Tzadik

2003 “Batizado”  Scottinho – Scott Anderson

2003 “Widow's First Dawn” Rope - Family Vineyard

2000 Gephart Long Quartet “Corners” Gephart/Long Records

2000 “The City of Strangers” - Sepia Records

2000 “The Surrender” - Sepia Records

1999 “Primordial Passage” – vinyl Peacefrog Records – London

1999 “Primordial Passage” – CD Peacefrog Records – London

1999 “The Sacred Spaces Ep” - Underground Evolution Records

1998 Fernando Huergo “Living these Times” - Browstone Records

1998 “Women Who Swing Chicago” - Big Chicago Records
 

Remiksy (wybrane):

2003 “remixes” – Peabody Sherman LP

2003 Amsterdam Nights: A Collection Of Dutch Club Grooves - Varese Records

2002 “Bali Bar Episode 2” - Shaoline Music

2001 “Bossa House n¹ Breaks” - King Sounds Records

2001 “First Flight EP” - Elevation Recordings

2001 “Space Lab Yellow: Phase 1” – Ibadan

2000 “Ascension Dimension, Vol. 2” Stereo Deluxe (stu) Ascension